Data-driven transport: meten is weten

Verkorten van de logistieke keten
Sneller, betrouwbaarder en efficiënter
Innovatief in transport en logistiek

Data verzamelen, analyseren en evalueren en op basis daarvan strategische afwegingen maken in de keuzes die je maakt. Bij Melis zijn we altijd op zoek naar manieren om de beste kwaliteit voor de klant te leveren en zo efficiënt mogelijk te werken. Een paar maanden geleden meldde Bram Westervoorde zich voor zijn eerste werkdag en sindsdien is hij actief bezig om Melis Logistics nieuwe inzichten te geven op basis van gemeten gegevens. Zo kunnen we bijsturen waar nodig en inspelen op kansen die ons pad kruisen.

Digitaliseringsproces

De logistieke sector zit middenin een digitaliseringsproces. Steeds meer gegevens zijn te meten en het aantal tools om die gegevens mee te analyseren groeit. Bram maakt in zijn werk gebruik van Power BI. Met deze tool van Microsoft wordt het mogelijk om data uit verschillende gegevensbronnen te halen. Bij Melis Logistics maken we bijvoorbeeld gebruik van een Transport Management Systeem. De data die hierin wordt bijgehouden, kan met behulp van de Power BI vertaald worden naar informatie waar het bedrijf op kan sturen.

Power BI-tool

Zo kunnen we met de Power BI de gegevens per klant bekijken en bijhouden. Ook kunnen we grafieken maken die de omzet- en afzetverdeling over verschillende stromen inzichtelijk maken. Daarnaast biedt het instrument de mogelijkheid om terugkerende checks uit te voeren. Op die manier kunnen we de kwaliteit van de processen in de gaten houden en de informatie over uitgevoerde ritten staven. Wanneer blijkt dat er verbetering of verandering nodig is, kunnen we snel schakelen en bijstellen.  

Doeltreffend transport

Data-driven werken brengt veel voordelen met zich mee. Doordat we efficiënter kunnen werken, kunnen we de kosten reduceren. Maar bijvoorbeeld ook minder kilometers rijden, wat dan weer voordeliger is voor het milieu. We zijn al goed op weg, maar er is nog veel meer uit te halen. De focus zal de komende tijd dan ook liggen op het verzamelen van de gegevens, zodat we nog meer kwaliteit kunnen bieden en het transport doeltreffend kunnen inrichten.

Deel dit bericht met vrienden en familie