‘De Neus’: een auto met herinneringen

Verkorten van de logistieke keten
Sneller, betrouwbaarder en efficiënter
Innovatief in transport en logistiek

Vandaag is het precies 13 jaar geleden dat Adri Melis, de derde generatie van Melis Transport, vrij plotseling overleed. Marwin nam het bedrijf (eerder dan verwacht) van zijn vader over en bouwde het bedrijf uit tot Melis Logistics; met ruim 80 vrachtwagens en meer dan 100 werknemers inmiddels één van de grootste, logistieke dienstverleners van Nederland. Die successen vallen allemaal in het niet bij het zien van Adri’s uitgebrande Scania T113M. Binnenkort start Truckherstel met de wederopbouw van de auto.

Adri Melis in zijn Scania T113M

Een familie met dieselbloed
De klassieke auto uit 1996 was Adri’s trots en werd een (rijdend) boegbeeld van de onderneming. In 2002 kocht hij de auto van een veevervoerder, die er altijd dusdanig zuinig mee omging dat deze nog in topconditie verkeerde. De Scania reed dagelijks mee in het reguliere transport van Melis, waarbij ook Adri regelmatig achter het stuur kroop. Helaas heeft hij zelf maar twee jaar van de auto kunnen genieten, hij overleed op 4 oktober 2004 na een kort ziekbed. Nog maar krap 21 jaar en met het diploma vers op zak, nam Marwin het bedrijf over. “Ik ben opgegroeid met auto’s, in de familie hebben wij allemaal dieselbloed. Door de dood van mijn vader, zijn mijn moeder, zussen, broer en ik heel hecht geworden – we staan echt altijd voor elkaar klaar. Mijn broer Marcel is 14 jaar ouder dan ik en die heb ik in die periode eigenlijk pas goed leren kennen”.

Rietje Melis wordt door haar kinderen op handen gedragen. Staand v.l.n.r.: Majella, Marcel, Marwin en Manuela

Allesverwoestende brand
Tot 2008 werd er volop rondgereden met de Scania. Daarna werd de auto (ter ere van Melis’ 90-jarig jubileum – wat samenviel met de sterfdag van Adri ) helemaal opgeknapt en was deze weer als nieuw. Het laatste jaar stond de auto opgepoetst in de centrale hal van het pand in Duiven. “Ik vond het belangrijk om deze helemaal showroom-klaar te maken en de auto binnen te zetten. Dat was een beetje symbolisch, omdat ‘ie natuurlijk van mijn vader was. Hij vond die auto echt heel mooi”. Tot ieders grote verdriet bleef de Scania helaas niet gespaard bij de brand anderhalf jaar geleden. De materiële schade was enorm en de emotionele schade nog veel groter.

Marwin bij de Scania, na de brand

‘De Neus’ wordt heropgebouwd
Marwin wil het vertrouwde beeld weer in het bedrijf laten terugkeren: ‘de Neus’, zoals de auto werd genoemd, wordt gerestaureerd. “Ik vind het heel bijzonder om te zien dat je heel veel kunt heropbouwen, ook na zo’n grote brand. Ook dat heeft veel emotionele waarde.” Truckherstel gaat de auto voorzichtig verder afbreken en vervolgens weer helemaal opnieuw opbouwen, waarbij onderdelen gebruik worden van een ‘donorauto’. Marwin hoopt de Scania volgend jaar weer helemaal opgeknapt te hebben: “het zou heel mooi zijn als de auto dan weer helemaal strak is, als eerbetoon aan mijn vader voor het 100-jarig bestaan van het bedrijf.” En dan mag de Scania weer de weg op, klaar voor het maken van nieuwe herinneringen.

Deel dit bericht met vrienden en familie