Melis Logistics’ professional Joër Garms: van chauffeur tot mentorchauffeur

Verkorten van de logistieke keten
Sneller, betrouwbaarder en efficiënter
Innovatief in transport en logistiek

Joër Garms (37) werkt sinds 2007 bij Melis Logistics. Waar hij jarenlang zelf op de vrachtwagen reed, gaat hij zich nu voornamelijk bezighouden met het coachen van nieuwe chauffeurs. Een verandering waar hij erg naar uitkijkt. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en krijg nu een prachtige kans.”

Ritten door heel West-Europa

In 2007 werkte Joër bij een meubelzaak waarbij hij veel onderweg was. Omdat hij wilde doorgroeien en wist dat het bij zijn huidige werkgever niet mogelijk was, besloot hij onderweg zijn ogen goed open te houden. Hij kwam de vrachtwagens van – toen nog – Melis Transport met regelmaat tegen, wierp een blik op de website en toen ging het snel. “Ik liet een berichtje op de website achter en werd vrijwel direct gebeld door Marwin. Niet veel later ging het balletje ging rollen: ik ging aan de slag voor mijn trekker-opleggerrijbewijs en ging buitenlandse ritten rijden. Dat had ik nog nooit gedaan, maar was wel iets wat ik ‘ooit’ graag wilde doen. De veranderende seizoenen, het door de sneeuw rijden in de winter; in het buitenland rijden vond ik schitterend. Een stukje avontuur en niet weten wat je te wachten staat. Ik reed in het begin veel naar Duitsland en regelmatig naar Engeland. Langzaam kwamen daar uitstapjes naar heel West-Europa bij. Altijd met veel plezier. “

Van chauffeur naar mentorchauffeur

Toch besluit Joër 5.5 jaar geleden de afstanden te verkleinen en geen lange buitenlandse ritten meer te rijden om zo meer tijd aan zijn privéleven te kunnen besteden. Nu zet hij een volgende stap: hij wordt opgeleid tot mentorchauffeur. “Het is een flinke omschakeling waar ik wel aan toe was. Ik blijf nog wel kilometers maken, maar neem voortaan plaats op de rechterstoel in de cabine. Ik ben iemand die nieuwe uitdagingen nodig heeft en die kreeg ik een jaar geleden door mensen zijdelings in te werken en toekomstige chauffeurs ter oriëntatie mee te nemen tijdens mijn ritten. Dat bleek heel goed te werken. Het klikte. Dus toen Wessel (Busser, eveneens mentorchauffeur bij Melis Logistics, red.) mij afgelopen juli vroeg of ik openstond voor een nieuwe uitdaging, had ik daar zéker zin in.” Joër volgde een mentortraining vanuit Volvo en gaat vanaf 1 januari volledig aan de slag als mentorchauffeur.

Ervaring overbrengen op nieuwe chauffeurs

Met 18 jaar achter het stuur, waarvan bijna 11 bij Melis, weet Joër natuurlijk als geen ander hoe het chauffeursvak in elkaar steekt. Een ideale mentorchauffeur. “Ik breng mijn praktijkervaring over op beginnende chauffeurs die hun rijbewijs hebben, maar verder nog vrij blanco zijn. Zo informeer ik ze over alles wat ik heb meegemaakt, de handigheidjes die ik heb geleerd van andere chauffeurs en de dingen die ik mezelf heb aangeleerd. Ook ga ik een of meerdere dagen met ze mee. Eigenlijk het hele reilen en zeilen in de praktijk. De nieuwe chauffeurs ervaren dit als heel prettig. En het moet ook wel; wanneer je een hoge kwaliteit aan de klant wil blijven leveren, kun en mag je mensen niet zomaar in het diepe gooien.”

Nu Joër volop in zijn carrièreswitch zit, hoopt hij dat meer collega’s zijn voorbeeld volgen en een coachende rol gaan vervullen. “Bij Melis Logistics krijg je prachtige kansen wanneer je het gevoel hebt dat er meer in je mars hebt of toe bent aan een nieuwe uitdaging – zoals ik. Je kunt altijd verder komen, zolang je dat zelf maar wilt.”

Wil jij binnenkort gecoacht worden door Joër? Ga dan aan de slag als chauffeur en bekijk hier onze vacatures of meld jezelf aan voor de Melis Driving Academy! In deze video vertelt hij je graag waarom jíj bij Melis Logistics zou moeten werken.

Deel dit bericht met vrienden en familie