Melis Logistics sluit zich aan bij Safety Deal ‘’Vertrouwen op Veiligheid’’

Verkorten van de logistieke keten
Sneller, betrouwbaarder en efficiënter
Innovatief in transport en logistiek

Veilige Nederlandse wegen, zonder dodelijke ongevallen en een sterk gereduceerd aantal schademeldingen. Dat klinkt als een mooi doel, maar om hier naartoe te kunnen werken zal er gedragsverandering plaats moeten vinden bij de partijen die betrokken zijn bij het vervoer over de Nederlandse wegen. Hiervoor is de Safety Deal ‘Vertrouwen op Veiligheid’ in het leven geroepen. Begin deze maand werd de deal ondertekend door Marwin Melis namens Melis Logistics.

Veel te vaak nog vinden er ernstige ongevallen plaats waarbij vrachtwagens betrokken zijn. De gevolgen zijn heftig: gemiddeld vallen er jaarlijks 23 dodelijke slachtoffers bij dergelijke ongelukken en raken 105 mensen zwaargewond. Dit moet anders, maar hoewel veiligheid in het DNA van veel chauffeurs zit, blijkt het toch makkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering gaat verder dan een waarschuwing voor de gevolgen van je gedrag of een beloning als je iets anders doet dan je gewend bent. Het gaat erom dat je weet wat een mens drijft om bepaald gedrag te vertonen.

Een initiatief met een doel dat er toe doet

De Safety Deal is in het leven geroepen door de transporteurs Cornelissen, St. van den Brink en Peter Appel Transport samen met Kruidvat. TVM heeft als verzekeraar geadviseerd. Het project wordt begeleid door logistiek adviesbureau BRICKLOG. Deelnemers van de Safety Deal hebben een duidelijk doel voor ogen: het creëren van veiligheid en vertrouwen in de retaildistributie door middel van gedragsverandering bij alle betrokken partijen om zo het aantal verkeersdoden door ongevallen met vrachtwagens terug te brengen naar 0 en het aantal schademeldingen te verminderen.

Met de deal spreken de betrokken partijen af de rij- en rusttijden strikt na te leven, personeel goed op te leiden en het wagenpark goed te onderhouden. Daarnaast gaat het in de deal over routeplanning en bereikbaarheid, veiligheidscampagnes en over de voorbereiding op ritten door de chauffeurs zelf. Hierdoor wordt er gewerkt aan een cultuur van vertrouwen en voortdurende procesverbetering met betrekking tot veiligheid.

Unieke samenwerking

Met 54 ritten per week voor de keten is Melis Logistics een belangrijke partner voor Kruidvat. ‘’Het is helaas nog steeds zo dat de transportsector niet bij iedereen een even goed imago heeft. Het wordt door velen ervaren als onveilig en een noodzakelijk kwaad. Werkelijkheid is dat er heel wat bedrijven en chauffeurs zijn die zich elke dag weer inzetten om het transport veilig en vlot te laten verlopen. Met deze Safety Deal willen we deze inzet steunen en waarborgen’’, aldus Marwin Melis.

René Nobels van adviesbureau BRICKLOG spreekt van een unieke samenwerking. ‘’De Safety Deal is uniek in zijn soort. Het is de eerste keer dat er in de gehele keten met alle betrokken partijen op papier bindende afspraken zijn gemaakt. Doordat we elkaar kunnen aanspreken op fouten en het aanstellen van een ‘onafhankelijk meldpunt’, is de gedragsverandering ook daadwerkelijk te waarborgen.’’

Met de Melis Driving Academy bieden wij ambitieuze mensen de mogelijkheid om tijdens de lessen ‘echte’ routes uit de praktijk te rijden. Een beter en reëler inwerktraject dan dit unieke initiatief bestaat er niet! Lees meer!

Deel dit bericht met vrienden en familie