Duurzaam transport

Alles over duurzaam transport

Verkorten van de logistieke keten
Sneller, betrouwbaarder en efficiënter
Innovatief in transport en logistiek

Melis Logistics op weg naar een groene toekomst

We voelen vandaag de dag steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Helaas in negatieve zin. Melis Logistics is zich hiervan bewust. Als transportbedrijf willen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Zodat ook de volgende generatie kan genieten van een mooie wereld. Transportbedrijven zijn de motor van onze economie. De sector is essentieel om onze samenleving te laten functioneren. Daarom is de energietransitie niet haalbaar als transportbedrijven niet meedoen. Melis Logistics neemt hierbij graag het voortouw.

  • Grote opslaglocatie in Duiven
  • Goed warehouse management systeem
  • Gespecialiseerd in het lossen en laden van diverse soorten containers
  • 24/7 bewaking over je goederen
  • Zekerheid van opslag onder goede condities
  • Just-in-time distributie mogelijkheden

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

We zetten graag een extra stap om u te ontzorgen.

Een transportbedrijf met oog voor duurzaamheid

Onze Lean & Green ster laat zien dat Melis Logistics duurzaamheid serieus neemt. Lean & Green is een programma dat zich richt op de reductie van CO2 in de logistieke sector. Dit doen ze door kennis, innovatie en oplossingen te delen met de logistieke community. 

Melis Logistics had de ambitieuze doelstelling om een CO2-reductie te behalen van 26%. Deze doelstelling hebben wij gehaald. Daarom hebben wij onze eerste Lean & Green ster bemachtigd! 

Onze klanten

Initiatieven om CO2 te reduceren

Het verduurzamen begint al bij onze opleiding aan de Melis Academy. We leren vrachtwagenchauffeurs zo zuinig mogelijk te rijden tijdens de opleiding. Voor een transportbedrijf die 130 vrachtwagens heeft rondrijden, maakt dit al een flink verschil. 

Een tweede manier om minder CO2 te produceren, is door beter op de bandenspanning te letten. Met een goede bandenspanning verbruik je minder brandstof. Daardoor stoot je niet alleen minder CO2 uit, maar slijten de banden ook nog eens minder snel.

Ten derde zijn we overgestapt op banden met een lage rolweerstand. Doordat de vrachtwagens minder weerstand ondervinden, rijden we vele malen zuiniger. Dit kan zelfs een brandstofbesparing opleveren tot wel 10%. 

Als laatste hebben we de planning efficiënt ingericht. Zo werken we voor Skantrea met regiolevering. Hiermee hebben we een hoge stopdichtheid. Door elke dag te focussen op een kleinere regio, maken we veel minder onnodige meters.

Van fossiel naar elektrisch transportbedrijf

De krachtigste oplossing is overstappen van fossiel naar elektrisch rijden. HVO-brandstof is een mooie tussenstap. Deze brandstof is gemaakt van plataardige oliën, restoliën, restafval en vetten. Hoewel de brandstof duurder is, rijden we steeds vaker voor klanten op dit duurzamere alternatief. 

Maar bij Melis Logistics willen we nog verder gaan. Wij zijn natuurlijk gespecialiseerd in kooiaap transport. Wij hebben ondertussen al drie meeneemheftrucks die elektrisch aangedreven zijn. Een volledig opgeladen heftruck kan ruim 2,5 uur gebruikt worden. We hebben opleggers uitgerust met een laadsysteem, zodat de heftrucks ook onderweg opgeladen kunnen worden. 

Daarnaast beschikken we ook over een hybride truck. De elektrische actieradius is 60 km. Dit lijkt niet veel, maar in de praktijk kun je de afstand die je volledig elektrisch rijdt flink oprekken door regeneratief te remmen. Hiermee laad je de auto op met de energie die vrijkomt tijdens het remmen.  

De rijstijl is alles bepalend voor de duurzaamheid van de hybride truck, aldus Vincent die verantwoordelijk is voor het wagenparkbeheer. Hij gaat verder: “om het meeste profijt uit de hybride truck te halen, trainen wij twee chauffeurs in het gebruik van de truck met de Melis Academy.”

Maar de allernieuwste aanwinst binnen ons transportbedrijf is de volledig elektrische Volvo truck. Deze vrachtwagen rijdt 300 km op een volle accu zonder CO2 uit te stoten. Een ander voordeel is dat de truck veel stiller werkt dan de normale dieselvariant.  

De groene conclusie

De logistieke sector moet stappen maken als we naar een houdbare toekomst willen. Melis Logistics loopt hierbij voorop. We kijken voortdurend naar initiatieven om onze impact op het klimaat te verkleinen. Als transportbedrijf met meer dan 100 jaar ervaring, weten we hoe belangrijk innovatie is.

Melis Logistics doet dit door bewustwording te creëren bij onze medewerkers en groene initiatieven te verwerken in onze bedrijfscultuur. Zowel op kantoor als onderweg. Duurzaam rijden, een efficiënte planning, schonere brandstof en elektrisch aangedreven voertuigen. 

Op die manier zet Melis Logistics belangrijke stappen in de richting naar een duurzame toekomst.  Wij vinden het namelijk belangrijk om ons transportbedrijf toekomstbestendig te maken en houden. Rijd jij ook mee naar een groene toekomst?

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

We zetten graag een extra stap om u te ontzorgen.