Brandweer oefent bij Melis

Verkorten van de logistieke keten
Sneller, betrouwbaarder en efficiënter
Innovatief in transport en logistiek

ARNHEM– Bij een ongeval op het terrein van transportbedrijf Melis aan de Nieuwe Havenweg in Arnhem is woensdagmiddag een 28-jarige man uit Arnhem zwaar gewond geraakt.

Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het ongeval vond om half twee plaats. De man was op weg naar zijn werk, toen hij achter het stuur onwel  werd en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij werd per ambulance naar het  ziekenhuis in Arnhem gebracht.
Gelukkig was dit maar een oefening van de Arnhemse brandweer, met een realistisch scenario!Enige tijd geleden is een chauffeur van Melis Transport bekneld geraakt tussen de achterkant van een trailer en een bakstenen muur. Gelukkig gaat het weer goed met hem, maar mede door dit ongeval is Melis Transport zeer betrokken bij de veiligheid van chauffeurs en ook de mogelijkheid voor hulpdiensten om realistische scenario’s te kunnen oefenen.

De brandweer komt vaak voor grote uitdagingen te staan bij ongevallen zoals beschreven in het fictieve nieuwsartikel. De taak van de brandweer is dan om het ongeval te stabiliseren en de slachtoffers zo snel en veilig mogelijk te bevrijden uit hun benarde situatie. Ondanks moderne technieken en gereedschappen blijft de tactiek, het menselijk handelen van brandweerlieden, bij een dergelijk ongeval van essentieel belang. Dat betekent: trainen, trainen en nog eens trainen, om zodoende de kwaliteit en snelheid van de reddingsoperatie te verhogen. In Nederland zijn verschillende trainingscentra voor hulpdiensten. Omdat ieder ongeval anders is, is het echter van groot belang om ook te oefenen in realistische situaties op locatie. Enige tijd geleden heeft Melis Transport meegewerkt aan zo’n oefensituatie. In overleg met de brandweer is een scenario geschreven, dat vervolgens uitgevoerd is op het bedrijfsterrein van Melis Transport. De ter beschikking gestelde trailer en de door de brandweer meegenomen sloopauto en oefenpop waren betrokken bij een ongeval waarbij de bestuurder van de auto bekneld was komen te zitten. Acht brandweerlieden, twee brandweerwagens, één Tank Auto Spuit en een Hulpverleningsvoertuig waren betrokken bij de reddingsoperatie. Onderstaande fotoreportage is tot stand gekomen met dank aan de brandweer van Arnhem!

Afb. 1:
Realistisch oefenscenario: auto onder oplegger.
Afb. 2:
Trailer gestabiliseerd met behulp van een kraan.

Op dat moment staat de auto vrij en wordt met behulp van een staaldraadtakel langzaam en (heel belangrijk) zonder schokken onder de trailer uitgetrokken.  Dit is belangrijk voor het slachtoffer, deze mag geen verder letsel  oplopen door onze reddingswerkzaamheden. ( zie afbeelding 3).

Afb. 3:

Staaldraadtakel
Met hydraulisch gereedschap wordt het wrak rondom het slachtoffer verwijderd zodat deze doormiddel van een wervelplank uit zijn benarde positie gehaald kan worden (zie afbeeldingen 4, 5, 6).

Afb. 4:
Bevrijden van slachtoffer.
Afb. 5:
Bevrijden van slachtoffer.
Afb. 6:
Bevrijden van slachtoffer

 

Dit is een van de tientallen scenario’s waar de brandweer zich op traint. Helaas zijn de oefenfaciliteiten  niet ruim aanwezig, dankbaar hebben wij dit keer gebruik mogen maken van de faciliteiten van de firma Melis. Nogmaals willen wij benadrukken dat het  fijn als ondernemers medewerking willen verlenen m.b.t. het gebruik maken van hun faciliteiten. Daarmee wordt de kennis en kunde van de brandweer vergroot c.q. versterkt.

Deel dit bericht met vrienden en familie